
Δασικοί Χάρτες

• Προγραμματισμός Αναρτήσεων Δασικών Χαρτών
• Ενημέρωση επί θεμάτων Δασικών Χαρτών
•Υποβολή αντιρρήσεων κατά του Δασικού Χάρτη
•Υποστήριξη- Τεκμηρίωση της αντίρρησης ως Τεχνικός Σύμβουλος ενώπιων της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων (Ε.Π.Ε.Α.)
•Σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων σε Ε.Γ.Σ.Α.'87
•Εκθέσεις Φωτοερμηνείας
•Ταυτοποίηση Διοικητικών Πράξεων με αποτύπωση αυτών σε τοπογραφικό διάγραμμα
Τι πρέπει να κάνει κάποιος
όταν αναρτάται ο δασικός χάρτης της περιοχής τουΘα πρέπει καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προθεσμία για την υποβολή μιας αντίρρησης στην ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι μόνον 105 ημερολογιακές ημέρες (και 20 επιπλέον ημέρες για τους κατοίκους του εξωτερικού), χωρίς να προβλέπεται από το Νόμο η δυνατότητα του να δοθεί η οποιαδήποτε παράταση σε αυτές τις προθεσμίες.
Αμέσως μετά, για τις περιοχές που δεν θα έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, ο δασικός χάρτης κυρώνεται, καθίσταται οριστικός και αναρτάται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όποιος έχει ένα γεωτεμάχιο (ή σπίτι κλπ) που φαίνεται να έχει πρόβλημα στον δασικό χάρτη και δεν υποβάλλει αντίρρηση κάτα του περιεχομένου του δασικού χάρτη στην διαδικασία της ανάρτησης , από την στιγμή που θα κυρωθεί αυτός ο χάρτης, ο ιδιοκτήτης αυτού του γεωτεμαχίου:
1. Δεν θα μπορεί πλέον να το πουλήσει,
2. Δεν θα μπορεί να το μεταβιβάσει ούτε καν στα παιδιά του,
3. Δεν θα μπορεί να πάρει καμία αγροτική επιδότηση (γιατί το γεωτεμάχιο του θα θεωρείται πλέον δασική έκταση),
4. Όταν γίνει η κτηματογράφηση στην συγκεκριμένη περιοχή, το Ελληνικό Δημόσιο θα το δηλώσει σαν δική του ιδιοκτησία και αυτός που το κατέχει θα πρέπει να αποδείξει (με πολύ δύσκολο τρόπο) ότι αυτός είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.Όποιος δεν θα υποβάλλει αντίρρηση για μια ιδιοκτησία του που φαίνεται να έχει πρόβλημα στον αναρτημένο δασικό χάρτη, θα μπει σε μια μεγάλη ταλαιπωρία και περιπέτεια, με άγνωστο τέλος.
Σημειώνεται επίσης ότι, αν κυρωθεί ένας δασικός χάρτης, αλλάζει μόνον μετά από εκδίκαση σχετικής αίτησης ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ), μια διαδικασία που, εκτός από μεγάλο κόστος, απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής, ενώ η εμπειρία έχει δείξει ότι οι πιθανότητες του να κερδίσει κάποιος μια υπόθεση εκεί, είναι ελάχιστες.
Άρα, όταν αναρτάται ένας δασικός χάρτης, θα πρέπει οπωσδήποτε:
α. Πρώτα από όλα να επικοινωνήσετε μαζί μας για να ενημερωθείτε για το εάν ιδιοκτησίες σας φαίνονται να έχουν κάποιο πρόβλημα σχετικά με την δασική νομοθεσία.
β. Από τη στιγμή που κάποιες από τις ιδιοκτησίες σας ΄φαίνετε να έχουν πρόβλημα με τον αναρτημένο δασικό χάρτη, θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλουμε σχετική αντίρρηση.Γιατί, αν το αμελήσετε ή αν δεν δώσετε την πρέπουσα σημασία, θα μπούμε σε μία τόσο πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, που όχι μόνο θα σας κοστίσει πολύ περισσότερο, αλλά δεν θα είναι και σίγουρο ότι θα έχει αίσιο τέλος.